,


Наш опрос
Как изменилась Ваша зарплата в гривнах за последние полгода?
Существенно выросла
Выросла, но не существенно
Не изменилась
Уменьшилась, но не существенно
Существенно уменьшилось
Меня сократили и теперь я ничего не получаю


Показать все опросы
Other


Курсы валют


Курсы наличного обмена валют в Украине

Внешний вид


В Україні відмовились легалізувати трансгенну сою
  • 11 марта 2010 |
  • 00:03 |
  • нах... |
  • Просмотров: 20383
  • |
  • Комментарии: 5
  • |
0
Уперше в Україні на реєстрацію подано харчову сировину із генетично модифікованих організмів. Усі трансгенні продукти на вітчизняному споживчому ринку поза законом, стверджують експерти. Фірма "Монсанто" - єдина комапнія, яка наважилася легалізувати ввезення модифікованої сої до України. Утім вітчизняні науковці виступають проти.

Генетично змінена соя - дешевий замінник тваринних білків. Якщо її в Україні зареєструють, вона теоритично може з’явитися в ковбасі, шинці, чи то пельменях. Таку відповідальність вітчизняні науковці брати на себе відверто бояться. Тому перестраховуються: прискіпливо вивчають стоси документів заявника. Як наслідок, за три місяці роботи нарахували 25 зауважень.

Микола Проданчук - Голова Національної Комісії України з Кодексу Аліментаріус: "У нас немає доказів того, що це безпечно. Ось коли нам такі докази нададуть і соя буде зареєстрована, то ми як експерти будемо впевнені і наші споживачі будуть впевнені, що цю сою 40-3-2 можна вживати. І вона безпечна для цього і майбутніх поколінь".

Наразі такої впевненості експерти не мають. Їх непокоять результати досліджень впливу компонентів сої на тварин. Генетично зміненою культурою годували щурів, корів та курчат бройлерів. Доктор медичних наук Нінель Шепельська зазначає: результати експериментів невтішні.

Нінель Шепельська - експерт з питань тератогенної дії та токсикології репродуктивної функції: "Они показали как раз влияние на почки, печень, поджелудочную железу, на щитовидную железу. Вызываются вредные эффекты, которые заключаются в уменьшении массы тела, в более раннем половом созревании".

Микола Бойко - представник компанії: "Якщо людину, чи будь яку тварину весь час годувати тільки одним продуктом, у неї звичайно щось буде не так. Це нормальне явище - одноманітним раціон не може бути".

Уперше генетично модифіковану сою зареєстрували у США в 1994 році. На сьогодні цю культуру як джерело харчів використовують понад півсотні країн світу. Це і є головний доказ безпечності продукту, - запевняє представник фірми в Україні. Цей аргумент експертну комісію не переконав. Заявникові порадили до наступної зустрічі підготуватися ретельніше та надати більш ґрунтовні докази безпечності трансгенної сої. Інакше, переконують науковці, до меню українців ця рослина не потрапить.

Людмила Голоднік та Владислав Каретник, 5 канал



источник



Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут видеть и оставлять комментарии к данной публикации.

Вверх